Greenpeace!!

Πείτε όχι στον Πόλεμο


Η Greenpeace αντιτίθεται στον πόλεμο. Πρόσφατα, συμμετείχαμε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για μήνες στην παγκόσμια δράση για την προώθηση μιας μη βίαιης λύσης στη σύγκρουση στο Ιράκ.


Πιστεύαμε ότι ο πόλεμος ήταν περισσότερο για το πετρέλαιο παρά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όπλων μαζικής καταστροφής. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και θα δημιουργούσε έναν κίνδυνο (να μην πούμε παρανομία) χωρίς προηγούμενο.


Αν και οι κατοχικές δυνάμεις έδρασαν γρήγορα για να εξασφαλίσουν ιρακινά πεδία πετρελαίου, αγνοούσαν την προστασία επικίνδυνων πυρηνικών υλικών. Τώρα το υλικό έχει χρησιμοποιηθεί σε σπίτια και σχολεία. Τα όπλα μαζικής καταστροφής, ο φερόμενος λόγος για τον πόλεμο, δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το ουράνιο και άλλα πυρηνικά υλικά που αποθηκεύτηκαν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ μέχρι την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν κλαπεί και οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζουν συμπτώματα δηλητηρίασης από ακτινοβολίες. Έξι εβδομάδες μετά την ανάληψη των ελέγχων από τις δυνάμεις κατοχής, οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν τελικά ότι ο πυρηνικός σταθμός του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), θα μπορούσε να επιστρέψει για να αξιολογήσει τι έχει κλαπεί εν μέρει στην τοποθεσία, Tuwaitha. Ωστόσο, ο ΔΟΑΕ αρνείται την πρόσβαση στον κοντινό πληθυσμό ή σε άλλες τοποθεσίες που επιθυμεί να επισκεφθεί, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πήγαμε στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2003 με μια μικρή, εξειδικευμένη ομάδα για να εξετάσουμε το τοπικό περιβάλλον και να αξιολογήσουμε την έκταση οποιασδήποτε πυρηνικής μόλυνσης. Η ομάδα πήρε δείγματα εδάφους και νερού για εργαστηριακή ανάλυση και πραγματοποίησε επιτόπια παρακολούθηση με εξειδικευμένο εξοπλισμό ανίχνευσης ακτινοβολίας. Ενώ η έκταση της ραδιολογικής έρευνας της Greenpeace δεν θα είναι πλήρης, θα παράσχει κάποια ιδέα για το πραγματικό επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους της περιοχής και για το περιβάλλον.

Ζητάμε μια πλήρη εκτίμηση της κατάστασης στο Tuwaitha και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ:

Οι δυνάμεις κατοχής πρέπει να επιτρέπουν στον ΔΟΑΕ να παραμείνει στο Ιράκ με απεριόριστη εντολή να δοκιμάσει και να τεκμηριώσει όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι δυνάμεις κατοχής πρέπει να επιτρέπουν στον ΔΟΑΕ να επιβλέπει επείγουσα ιατρική και περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεων του ραδιενεργού υλικού που έχει εξαπλωθεί στην τοπική κοινότητα - μια πρακτική που θα ήταν τυποποιημένη σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και περίσταση.
Ένα κυνήγι για όλα τα βιομηχανικά ραδιενεργά ισότοπα στο Ιράκ πρέπει να διεξαχθεί επειγόντως - όλες αυτές είναι πιθανές βρώμικες βόμβες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατροί χωρίς σύνορα

Διεθνής Αμνηστία