Γιατροί χωρίς σύνορα

Αποχώρηση Γιατρών Χωρίς Σύνορα από κέντρα προσφύγων (Hot spots)

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Αποχωρούν από τα κέντρα προσφύγων (hot spots) καθώς μετατρέπονται σε κλειστούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εξαιτίας της αντίθεσής τους με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, δεν σκοπεύουν να αφήσουν απροστάτευτους όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται σε κέντρα κράτησης.

Δεν πρόκειται βεβαίως για μία ιδιοτροπία της κορυφαίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που με 400 ανθρώπους της δραστηριοποιείται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου όπου καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στην Ειδομένη, την Αθήνα και τον Πειραιά.




Αρκεί να τονιστεί ότι για το ίδιο ζήτημα εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ζέιντ Ρα αντ Αλ Χουσέιν, τονίζοντας ότι η συμφωνία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε από την ΕΕ και την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε «συλλογικές απελάσεις» προσφύγων, κάτι που συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Ωστόσο, η Αρμοστεία είναι μία διακρατική οργάνωση, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δρουν ανεξάρτητα απόλυτα, καθώς στηρίζονται σε δωρεές Ελλήνων και χορηγών, οπότε πρέπει να μην αφίστανται των αρχών που τους διέπουν.
Με αυτό το σκεπτικό ο «Εθνικός Κήρυξ», θέλοντας περισσότερες διευκρινίσεις, ζήτησε από τον γιατρό και διευθυντή προγραμμάτων των ΓΧΣ, κ. Απόστολο Βεϊζη, να εξηγήσει το σκεπτικό της οργάνωσης.
Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ΓΧΣ είναι από τις πρώτες μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την έναρξη του μεγάλου προσφυγικού κύματος.
Αναφερόμενος στην απόφαση για αποχώρηση από τα «hot spots», ο γιατρός κ. Βεϊζης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η οργάνωση των ΓΧΣ δουλεύει με τους μετακινούμενους πληθυσμούς (people on the move) και δεν προβαίνει σε νομικό διαχωρισμό (πρόσφυγες ή μετανάστες). Ως ιατρική οργάνωση έχει αποστολή να παρέχει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. «Αρα δεν επικεντρωνόμαστε στο φαινόμενο της μετανάστευσης, αλλά στις επιπτώσεις των πολιτικών και άλλων εμποδίων που θέτουν αυτές οι πολιτικές της ΕΕ στην υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Η ανάγκη των ανθρώπων αυτών, που φτάνουν στην Ελλάδα και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, δεν καλυπτόταν ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ. Ετσι οι ΓΧΣ απαντάνε και καλύπτουν αυτές τις ανάγκες που κανονικά θα έπρεπε να κάλυπτε η Ευρώπη. Οι ΓΧΣ με τις παρεμβάσεις τους σε Ελλάδα, Ιταλία, Σκόπια και Σερβία κάνουν ό,τι δεν κάνει η Ευρώπη. Εχουμε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιατρική-ανθρωπιστική αποστολή στην Ευρώπη από την ίδρυσή μας το 1971».
Με δεδομένο ότι η μαρτυρία των ΓΧΣ από το πεδίο δράσης της έχει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αξιοπρέπειας των μετακινούμενων πληθυσμών, βρέθηκε σε αντίθεση με τη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας, «καθώς την θεωρούμε ως μία κυνική, κοντόφθαλμη και απάνθρωπη συμφωνία».
Ετσι, πάρθηκε η απόφαση να σταματήσουν οι δραστηριότητες που συνδέονται με τα hot spots στη Λέσβο και τη Σάμο. Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Αυτά σταματούν αφού τα κέντρα μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης. Ωσαύτως σταμάτησε η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στη Μόρια της Λέσβου.
«Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει», συνεχίζει ο γιατρός κ. Βεϊζης, «να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας στη θάλασσα, που κάνουμε στη Λέσβο, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης και πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι, είτε στη Λέσβο. Επίσης, θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι κινητές μονάδες έξω από τα hot spots, όπως και το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, τις δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στη Βόρεια Μυτιλήνη και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hot spots».
«Εν ολίγοις», εξηγεί ο γιατρός, «δεν πρόκειται για συμβολική κίνηση, αλλά για ουσιαστική διαφωνία. Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της απόφασης, αυτού του μηχανισμού που θα μεταφέρει (blanket) μαζικά τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία».
Ερωτηθείς τέλος για την Ειδομένη, ο κ. Βεϊζης μάς είπε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχώρησαν προχτές προσωρινά από τον καταυλισμό «για λόγους ασφαλείας». «Είμαστε εκεί από πέρυσι τον Μάρτιο, έχουμε πάνω από 180 συναδέλφους. Αλλά λόγω της ελπίδας που χάθηκε, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και λόγω της κούρασης όπου το 50 με 60% των 13.000 ανθρώπων είναι παιδιά και γυναίκες, υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση… Οι άνθρωποι δεν δέχονται ότι το όνειρό τους χάθηκε. Ετσι, οι δικές μας ομάδες δέχτηκαν προχθές αυτή την ένταση και αναγκαστήκανε να απομακρυνθούν μερικά χλμ. Σήμερα όμως (χθες) από το πρωί οι ομάδες μας επέστρεψαν και θα παραμείνουν όσο υπάρχουν ανάγκες», κατέληξε ο κ. Βεϊζης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Greenpeace!!

Διεθνής Αμνηστία